Een kriebel in mijn buik en krabbels in de kantlijn


Daar lig je dan. In een hangmat op een heuvel in Andalusië, Spanje. Met voor mij het uitzicht op het schilderachtige witte dorpje Arriate in het dal, achter mij het sfeervolle Arriadh Hotel. Een mooi moment om het nuttige met het aangename te combineren en het boek Geef je bedrijf een kickstart van Jolanda Wicherson te lezen. Dat is één van de voordelen van het ondernemerschap anno 2017: zonder grenzen van tijd of plaats je werk doen en zonder dat 'de baas' van je verwacht dat je van 9 tot 5 op je werkplek zit.

Een kickstart voor je bedrijf zonder poespas of blabla

Geef je bedrijf een kickstart is prettig geschreven en staat boordevol tips, ideeën en hier en daar een vriendelijke schop onder je kont. To the point, zonder poespas of blabla. Het is alsof ik tegenover Jolanda zit terwijl ze haar visie en ideeën met me deelt en me inspireert om mezelf effectief als expert te laten zien. Of eigenlijk: alsof ik in mijn hangmat zachtjes schommelend in de warme Spaanse bries tegenover Jolanda lig.

Kriebels en krabbels

De achterflap belooft me zicht op mijzelf, mijn kernwaarden en mijn ideale klant en hulp bij het stellen van concrete doelen. Vol verwachting begin ik te lezen. Al na één hoofdstuk laat ik mezelf uit mijn hangmat rollen op zoek naar een pen. Ik ben tenslotte een schrijver en dit boek vraagt om aantekeningen. Voordat ik het weet ben ik halverwege en heb ik een kriebel in mijn buik. Ken je die kriebel? Het is het begin van een idee. En het idee ontvouwt zich in de krabbels in de kantlijn.

Dwars door de storm

Na de hoofdstukken 'Doelen stellen', 'Jouw ideale aanbod' en 'Expertstatus en onderscheidend vermogen' krijgt de kriebel een vaste vorm en weet ik dat het vage idee een uitvoerbaar plan kan worden. In het vliegtuig terug naar Nederland probeer ik de krabbels in de kantlijn alvast een beetje uit te werken. Als we dwars door een lentestorm vliegen, terwijl het vliegtuig kraakt en schommelt, probeer ik stoïcijns door te werken en mijn angst te negeren, maar mijn pen glibbert in mijn klamme handen. Ik ben al niet dol op vliegen en nu krijg ik het echt Spaans benauwd. Als we geland zijn, ben ik niet de enige die opgelucht is. Iedereen applaudisseert, en ik het hardst, voor de piloot die ons veilig op de grond heeft gezet. Het lijkt een symbolische afsluiting van een heerlijke korte (werk)vakantie.

Piloot Jolanda Wicherson

Ondernemen is spannend, intensief en soms krijg je er klamme handen van. Werken áán je bedrijf en aan je eigen doelen die passen bij je eigen kernwaarden, is zo mogelijk nóg spannender. Het betekent dat je vol zelfvertrouwen je eigen koers moet blijven varen, terwijl het zoveel gemakkelijker is om elke opdracht die op je pad komt aan te nemen. Zelfs als het niks bijdraagt aan je uiteindelijke doel. Stoïcijns doorwerken en je angst negeren is best lastig. Maar gelukkig is er een piloot op de achtergrond. Je ziet hem niet, maar je vertrouwt op zijn kennis en ervaring om je daar te krijgen waar je wezen wilt. Terwijl ik aan mijn doelen werk, zal ik zeker af en toe het boek van piloot Jolanda erop naslaan om te kijken of ik nog steeds op de goede weg ben.

Een afgelegen plek waar de inspiratie voor het oprapen ligt

Ik sluit graag af met een tip. Een gouden tip, al zeg ik het zelf, voor iedere ondernemer die op zoek is naar inspiratie. De beste plek om dat te vinden is niet op je kantoor of in je huiskamer of bij je opdrachtgever of klant. Neem even vrij van de waan van de dag, trek erop uit, even weg van alles en iedereen. Bijvoorbeeld naar een heuvel in Andalusië. Of wat dichter bij huis, een B&B in De Vecht. Geloof me, op zulke afgelegen plekken ligt de inspiratie voor het oprapen!

Waar vind jij inspiratie?

Wie of wat inspireert jou als ondernemer op weg naar je doel? En heb jij een specifieke plek waar je inspiratie vindt?

Reacties ( 1 )

Reageer