De kantoortuin anders bekeken


De uitkomsten van het onderzoek door De Monitor naar de kantoortuin was volop in het nieuws. Met schreeuwende koppen als ‘Werknemer lijdt in een kantoortuin’, ‘Onwerkbare kantoortuin’ en ‘De kantoortuin is ongezond’ werd de kantoortuin de grond in geboord.

Het ligt niet alleen aan de kantoortuin

Wat mij in het onderzoek van De Monitor en in de daaropvolgende mediastorm verbaasde was dat er geen aandacht is voor mogelijk andere oorzaken van alle kommer en kwel. Ik voel me inmiddels een roepende in de kantoortuin als ik zeg dat het niet alleen aan de kantoortuin ligt.

Afleiding die van je schermen spat

Ik vind het jammer dat de invloed van de 24-uurs economie en alle afleiding die van je schermen spat onderbelicht blijft. Ik belandde in online discussies waarbij mijn mening als flauwekul werd afgedaan. Ik belandde voor de camera van RTV Oost, waar als invalshoek de ‘inrichting van de kantoortuin’ gekozen was. Stel dat naar aanleiding van het onderzoek vandaag nog elke kantoortuin in Nederland afgebroken wordt, is dan de ellende voorbij? Ik geloof er niks van. Ik geloof dat er dan nog steeds sprake is van afleiding en gebrek aan concentratie. En ik zal uitleggen waarom ik dat geloof.

De geschiedenis van de kantoortuin

De kantoortuin is niks nieuws. Denk aan de typekamer van de jaren ’50: een soort klaslokaal vol typistes achter zware, zwarte en vooral heel lawaaiige typemachines. De eerste kantoortuin zoals we die nu nog kennen werd in de jaren ’50 in Duitsland ontworpen en in de jaren ’70 werden ook in Nederland de eerste kantoortuinen ingericht. De grote opkomst van de kantoortuin met flexplekken kwam in de eerste jaren van dit millennium, tegelijk met de opkomst van kantoorautomatisering, Het Nieuwe Werken en steeds meer online communicatiemiddelen.

Mijn ervaring met de kantoortuin

Ik werkte 30 jaar geleden al in een kantoortuin. Inmiddels ben ik interim communicatieadviseur. Ik kom bij verschillende organisaties en heb in allerlei kantoortuinen gewerkt. Overal waar ik kom, hoor ik dezelfde klachten, daarom heb ik een methode ontwikkeld om met focus, flow en concentratie te werken. Met de ©Bubbelmethode neem ik alle oorzaken van afleiding weg. En het werkt!

Een voorbeeld: werkdag 1990 versus werkdag 2020

  • In 1990 begon mijn werkdag met een doos post op mijn bureau. Mijn eerste taak was het sorteren en inboeken van de post. Als de doos leeg was, was het klaar en ging ik verder met controleren en verwerken. Daarnaast was er 1 telefoon per 4 medewerkers en dat waren alle communicatiemiddelen. Als het 17.00 uur was, zat mijn werkdag erop, tot de volgende dag 08.00 uur.
  • In 2020 begint mijn werkdag ook meestal met de post, alleen zit het nu in een digitale doos. Ik check vaak al even bij het ontbijt de eerste mailtjes, als ik dat de avond daarvoor nog niet heb gedaan. Tegen de tijd dat ik 10 mailtjes heb weggewerkt, zijn er ook alweer minstens 10 nieuwe bijgekomen. Terwijl ik daarmee bezig ben kan ik gebeld en geappt worden, zowel zakelijke als privé, kan iemand me benaderen via LinkedIn of Facebook of via het contactformulier op mijn website.

Altijd aan

Ja, er zijn grote groepen mensen die het lastig vinden om zich te concentreren als er om hen heen sprake is van allerlei geluiden en prikkels. Dat hoor je mij niet ontkennen. Maar er zijn ook mensen die het lastig vinden om zichzelf af te schermen voor de afleiding die 24/7 van hun schermen spat, mensen die altijd 'aanstaan'. Ik ben er daar een van. Of ik nou in de kantoortuin, in een stilteruimte of aan mijn eigen keukentafel werk, collega’s en klanten kunnen mij altijd bereiken. Omdat ik ondernemer ben vind ik dat belangrijk, maar ook omdat een groot deel van mijn werk simpelweg bestaat uit bereikbaar zijn en communiceren.

Nader onderzoek?

Ik zeg niet dat de kantoortuin het beste is wat ons ooit is overkomen. Ik zeg wel dat het probleem van afleiding, stress en ziekte niet voor iedereen alleen maar aan de kantoortuin ligt. En daar zou ook eens onderzoek naar gedaan moeten worden!

Ga lekker in je eigen bubbel zitten

Omdat ik in zoveel kantoortuinen heb gewerkt en overal dezelfde klachten hoor, heb ik de ©Bubbelmethode ontwikkeld. En het werkt! Ik doe niks liever dan een dag lang mensen helpen om met meer concentratie en met meer plezier hun werk te doen, zodat ze er na zo'n intensief dagje deadlines halen er weer helemaal tegenaan kunnen. Je kan je individueel aanmelden om bij mij lekker in je eigen bubbel je eigen werk af te krijgen. Of ik kom een dag per maand (of misschien per week) naar jouw locatie, zodat je met je hele team meters maakt zonder stress. Neem contact met me op voor een nadere kennismaking en ik neem graag de mogelijkheden met je door! Tot ziens in de bubbel!

Website ©Bubbelmethode

Aanmelden

Reageer